La disfàgia a líquids és el terme mèdic per referir-nos a l’aparició de tos o sensació d’ennuegament després de la ingesta de líquids. En aquests casos és necessari adaptar la viscositat dels líquids a la recomanada per a cadascú. Les textures poden ser tipus nèctar, mel, o més espès com el púding. Per adaptar la viscositat es poden utilitzar espessidors instantanis comercials o aliments naturals. 

És important que estiguis ben despert a l’hora de beure líquids i, en cap cas, ho facis si et trobes somnolent.  T’ajudarà a tenir un millor control de la deglució a l’hora de menjar o beure estar en un ambient relaxat sense distraccions com la televisió, i mantenint una correcta posició corporal assegut al més incorporat possible. 

És recomanable evitar els aliments o els plats amb dobles textures com la sopa de fideus o la síndria, els aliments fibrosos o amb filaments com la pinya i aquells que s’esmicolen fàcilment a l’hora de mastegar, com les galetes o el pa torrat.

Cal mantenir una bona hidratació adaptant la viscositat de tots els líquids que ingereixis durant el dia, ja siguin sucs, aigua, refrescs o brous.