La diarrea es defineix com un augment de la freqüència habitual de deposicions acompanyat d’una disminució de la consistència. Pot aparèixer com a efecte secundari dels tractaments, però també pot tenir altres causes, com l’administració d’antibiòtics. 

En cas de diarrea és important una bona higiene de mans a l’hora dels àpats i assegurar una correcta hidratació. Eviteu menjar durant les primeres hores i begueu glops petits d’aigua o altres líquids com infusions, brou o begudes isotòniques, i sempre a temperatura ambient. 

Inicialment es recomana el consum d’aliments que tinguin un efecte astringent com pa torrat, bastonets, arròs i sèmola d’arròs, pasta blanca i galetes tipus Maria. També fruita cuita i sense pela, plàtan madur o codonyat. Mantenir el consum de carn, peix i ous. I utilitzar coccions senzilles com per exemple bullits, a la planxa, al forn o al vapor.

Cal anar introduint els aliments de manera progressiva i en funció de les deposicions. En un primer moment heu d’evitar tots aquells aliments rics en fibra com aliments integrals, verdura i fruita crua, llegums i fruits secs. També es recomana limitar les fonts de greix de la dieta com mantegues o margarina, maionesa, crema de llet i productes de pastisseria. Es poden reintroduir de manera progressiva els productes làctics amb un baix contingut de lactosa.

Davant d’una diarrea persistent caldrà que consulteu l’especialista.