El projecte audiovisual ‘Què i com menjar durant el càncer’ neix de la proposta realitzada per la professora i investigadora de la UB, Anna Tresserra, i l’investigador principal de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’ICO-IDIBELL i professor associat de la UB, Raul Zamora, basada en la seva experiència personal i professional en el camp de l’alimentació i els tractaments oncològics.
La Xarxa Audiovisual Local (XAL) incorpora la proposta a la seva línia de Responsabilitat Social Corporativa, recollida en els seus estatuts com una de les missions a complir com a servei públic.
A més, s’incorporen al projecte entitats de la rellevància de la Fundació Alícia, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la Universitat de Barcelona (UB), totes amb un paper molt important en temes de nutrició, oncologia i recerca.
‘Què i com menjar durant el càncer’ té com a objectiu donar pautes senzilles i pràctiques per ajudar a la gestió diària de l’alimentació durant el tractament de la malaltia en persones adultes. El projecte aborda l’alimentació durant la malaltia i aporta algunes pautes dietetico-nutricionals un cop finalitzat el tractament. No es tracta pas l’alimentació i el càncer en termes de prevenció i, en cas de dubte, sempre s’ha de consultar a l’especialista i/o equip encarregat d’atendre el pacient de manera individualitzada. Per fer aquests materials audiovisuals s’ha comptat amb la col·laboració i participació de professionals (dietistes, nutricionistes, cuiners…) i de les ràdios i televisions que formen La Xarxa de Comunicació Local.
Qui són les entitats participants:
La Fundació Alícia és un centre de recerca en cuina. Un centre que investiga productes i processos culinaris; que innova i treballa per millorar l’alimentació de les persones, amb especial atenció a les restriccions alimentàries i altres problemes de salut; que fomenta la millora dels hàbits alimentaris, i que realça el patrimoni alimentari i gastronòmic dels territoris.
L’Institut Català d’Oncologia (ICO) és una empresa pública dedicada al càncer que té com a objectiu reduir l’impacte del càncer a Catalunya, i que a aquest efecte desenvolupa activitats de prevenció, assistència, formació especialitzada i recerca sobre el càncer. En l’actualitat l’ICO és el centre de referència per al 60% de la població catalana.
L’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és una fundació que té com a finalitat promoure, desenvolupar, gestionar i difondre la recerca, el coneixement científic i tecnològic, la docència i la formació en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut, principalment a I’entorn del Campus de Bellvitge, així com fomentar la transferència de la tecnologia derivada de les activitats de la recerca. A l’IDIBELL hi participen l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia, la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Viladecans, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.
L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) és una fundació creada en el marc d’un conveni de col·laboració científic institucional entre l’ICS Camp de Tarragona (Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII), l’ICS Terres de l’Ebre (Hospital de Tortosa Verge de la Cinta), Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Grup Pere Mata i la Universitat Rovira i Virgili, per coordinar la investigació sanitària i biomèdica i la formació en recerca en el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.
La Universitat de Barcelona (UB) és la principal universitat pública de Catalunya i una de les institucions d’educació superior més prestigioses de l’Estat. La UB és l’única universitat espanyola que forma part de la Lliga d’Universitats Europees de Recerca (LERU), una associació que agrupa els 23 centres universitaris de recerca més importants del continent. Mitjançant l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB), es vol impulsar l’activitat investigadora en diferents vessants de la nutrició, l’anàlisi i el control dels aliments, la seguretat alimentària i l’estudi de les repercussions socials i econòmiques de l’alimentació, així com en la prestació de serveis als sectors relacionats amb la indústria agroalimentària.
La Xarxa Audiovisual Local (XAL) és una societat mercantil creada per la Diputació de Barcelona per gestionar el suport a l’audiovisual local català, donant resposta a les seves necessitats i contribuint a la dinamització del sector. Aquests objectius els desenvolupa a través de la marca La Xarxa de Comunicació Local, una plataforma multimèdia de continguts i serveis a disposició dels mitjans de proximitat del país (televisions, ràdios i suports en línia).
LA XARXA DE COMUNICACIÓ LOCAL: Cristina Álvarez, Quique Azcona, Gisela Bachero, Laura Balagué, Gabi Barragán, Diana Bermejo, Estefania Blanco, Georgina Cabanes, Juan Antonio Calderón, Eva Corbacho, Raul Cuadrado, Carme Defez, Albert García, Thaïs Garcia, Laura González, Gemma Janó, Joan Lluís Llambias, Eloi Manen, Roger March, Maite Nieto, Marc Ortiz, Jordi Pallarés, Carme Parras, Isabel Pérez, Judit Porta, Oriol Puig, Sergi Ribas, Laura Ribes, Enric Rimbau, Arnau Salvó, Roger Sánchez, Joan Antoni Santiago, Albert Solà, Ignasi Trapero, Marian Vázquez, Núria Vidal / FUNDACIÓ ALÍCIA: Lucía Estévez, Elena Roura / ICO: Lorena Arribas, Marta Bellver, Regina González, Laura Hurtós, Georgina Llongueras, Josep Pujol / IDIBELL: Jordi Duran, Gemma Fornons, Raul Zamora / IISPV: Clara Alegret, Maria José Guilera, Núria Guillen, Isabel Megias / UB: Montse Illan, Rosa Martínez, Xavier Torrado, Anna Tresserra / Agraïments: Jeroni Castell – Les Moles Restaurant, Jordi Beumala i Amèlia Sarroca – Expogestió, i el Mercat Municipal de Molins de Rei.